Cinema Plaza

Deze zaal uit het interbellum (1923) is beschermd als monument, en was een van de laatste nog functionerende dorpsbioscopen in België. Opvallend aan het gebouw zijn vooral de inkomhal met antieke kassa, de zaal met balkon en de authentieke projectie-apparatuur.

De voorlopig laatste uitbater was Arthur Vercammen (in de volksmond beter bekend als "Tuur van de Plaza"), die samen met zijn echtgenote Paula deze dorpscinema van zijn vader overnam. Arthur Vercammen overleed op 20 augustus 2004, op 78-jarige leeftijd. Op 14 december 2016 is Paula overleden, ze werd 89. De cinema sloot zijn deuren na het overlijden van Tuur. Een van de laatste films die gespeeld werden was Koko Flanel van Urbanus.

In 2007 was Cinema Plaza een van de kandidaten in het televisieprogramma Monumentenstrijd. Duffel eindigde met Cinema Plaza uiteindelijk tweede na de Limburgse stoomstroopfabriek en nipt voor de Gentse boekentoren. In de jaren 80 werd er een televisiereportage gemaakt over de cinema: youtu.be/S5nSohybFaA